Hírek
Újdonságok
 
Ami belül van - táskabélés
Sajnos vásárlás során a legtöbben elakadnak a táska külső részénél, jó esetben megnézik a varrásokat, csatokat és a cipzárt. Amikor elkezd foszlani a táska bélése vagy kifolyik benne valami, akkor döbbennek csak rá a jelentőségére. Összeszedtünk néhány hasznos információt a bélésekkel kapcsolatosan

A táska bélése lehet selyem és vászon. Mindkét anyag esetében találkozhatunk jó és rossz minőséggel, ezért érdemes megbízható márkát választani. Mi a vászon bélést javasoljuk inkább, lentebb ki is fejtjük miért. Tudjuk, sokan felteszik a kérdést: Hogyan lehet megállapítani, hogy az adott selyem vagy vászon anyag jó minőségű-e? Honnan lehet tudni, mennyire lesz strapabíró? A jó minőségű selyem és vászon anyagot már a tapintásáról fel lehet ismerni, ugyanis vastagabb és van tartása. Tehát a nagyon vékony béléshez, melynek rossz a tapintása, nagyon gyűrődik, ne fűzzünk nagy várakozást. Tanácsos szemügyre venni a bélés varrását. Árulkodó lehet, ha már új korában néhány helyen foszlik az anyag és gyenge a varrás.

A jobb minőségű termékek esetében nagyon ritka és indokolt esetben használnak csak selyembélést, ugyanis a selyembélés átlagos minőség esetében is könnyen foszlik és szakad. A selyembélésnek több hátránya is van. Az egyik, ha valami kifolyik a táskában, a selyem könnyen engedi tovább a nedvességet így pillanatok alatt minden elázhat, összekenődhet az egész táskában. A vászon például a kifolyt krémet jobban megfogja. A selyem bélésnek nincs tartása, így nagyon nehezen lehet bármit is megtalálni a táskában, ráadásul a közhiedelemmel szemben sokkal nehezebb tisztítani, mint a vászonbélést. A selyem mosás után nagyon gyűrött lesz, az erősebb dörzsölést főleg a súrolást nem is nagyon bírja.

Lehetőleg olyan táskát érdemes választani, melynek vászon a bélése és abból is a vastagabb fajtát, ugyanis strapabíróbb, azaz jobban bírja a súlyt, megterhelést, ha tele van a táska jól viseli, könnyen kezelhető és tisztítható.

A nagyon rossz minőségű bélésanyag még foghat is, nagyon gyenge minőség esetén már akár a vásárlásnál is ki lehet ezt szúrni azzal, ha jobban megdörzsölgetjük az anyagot és a kezünkön nyomot hagy.

A táska bélése általában harmonizál a táska anyagával. Minél világosabb a bélés színe, értelemszerűen annál könnyebben koszolódik és annál kényesebb. Vásárláskor fontos rákérdezni, az adott táska mosható-e mosógépben? A vászontáskák általában géppel és kézzel egyaránt moshatóak, azonban a bőr és műbőr táskákat nem érdemes bedobni a mosógépbe, sőt bőr és műbőr esetében kívülről csak a nedves törlőkendőt, szappanos ruhát érdemes használni.

Vásárláskor azt is érdemes megnézni, vajon kifordítható-e a táska bélése? Vászonbélés esetében általában igen, így kézzel könnyen ki lehet mosni a bélést úgy, hogy a többi részt ne érje a víz, sőt a szárítást is könnyen meg lehet oldani.