Hírek
Újdonságok
 
Néhány tipp a zipzárakról és csattokról
A zipzáraknak és a csattoknak jelentős szerepe van különösen a táskák esetében; nagyban befolyásolják az adott darab élettartamát és nem utolsó sorban díszítenek is. Táskavásárlás és a táskák ápolása során érdemes figyelmet szentelni ezekre a részekre is.

A valóban megbízható, minőségi táska egyik ismérve az, hogy az alkotórészei jó minőségű termékek; funkcionális és esztétikai szempontból is jól megállják a helyüket. A műanyag zipzár is lehet nagyon tartós és jó minőségű. Nagy előnye, bele tud simulni a táska színvilágába, mivel olyan színben készül, amilyenre a tervező megálmodja. Maradva az esztétikánál, a fém zipzárak rezes, ezüst vagy arany színükkel fel tudják dobni az összképet. Fém és fém zipzár között azonban óriási különbség lehet. A valóban bizonyos súllyal rendelkező masszív fém zipzár a megbízható. A könnyen deformálódó alumínium zipzárt jobb elkerülni, azonban megjegyezzük, megbízható márka esetében ilyennel garantáltan nem lehet találkozni. Ha a zipzárnak valóban jó a minősége, akkor a táskának is várhatóan hosszabb lesz az élettartama. A rossz minőségű zipzár sok bosszúságot okozhat. Könnyen kieshet a foga és még deformálódhat is, azaz nehéz lesz behúzni. A táskán pedig elég macerás zippet cserélni, ezért kell gondosan megnézni vásárlás során, vagy olyan megbízható márkát választani, melynél nem kérdés a tartósság. A sűrű fogazású zipzárak általában jobb minőségűek, a ritka fogazásúak pedig mindig gyengébbek. A zipzáron belül a zipkocsi, azaz amit húzni szoktunk különösen jobb, ha inkább fémből készült. Nagyon kellemetlen, ha a pici fogó része eltörik, mert egyrészt igénytelenebbé teszi a táskát, másrészt sokkal nehezebb behúzni úgy magát a zipzárt. Nagyon praktikus öszvér megoldás, amikor maga zipzár műanyag és kizárólag a zipzár kocsi készül fémből. Masszív műanyagból készült sűrű fogazatú zipzár és tartós fém zipzárkocsi. Esztétikus és tartós. Mutatós és egyben praktikus megoldás, ha magát a húzót a táska anyagából készítik el. A fém zipzárt nem árt apró szappandarabbal, vagy pici, alaposan kicsavart olajba mártott vattával áttörölni. Ez az utóbbi módszer a csatok esetében is hasznosítható. A műanyag zipzárral a táska beavatása során szinte semmi macera nincs; azaz nem kell kenegetni. A rosszabb minőségű műanyag zipzár rosszul bírja a hőmérséklet-változást, a silány minőségű fém pedig könnyebben korrodálódik.
Megbízható márka esetében azonban ez a két eset garantáltan nem fordul elő. Csatok esetében a jó minőségű műanyag csat tartós, nem törik egykönnyen, nem túl erős, azaz nem nehéz nyitni és nem is túl laza, azaz nem kapcsolódik ki magától. Mindezt már a vásárlás során lehet tesztelni.