Hírek
Újdonságok
 
Színek és az üzenetük/I.
Azt mindenki tudja, hogy a különféle színeknek különféle jelentése és hatása van. Művészek, a reklám- és a divatszakma szakértői mindezeket az ismereteket remekül használják a munkájuk során. Jöjjön néhány hasznos tipp, melyeket egyszerűen és könnyen be lehet vetni a megjelenés kapcsán.

Komoly tárgyalásra készülsz? Randira mész? Most mutat be a szüleinek? Laza party? Mindegyik alkalomra másként érdemes megjelenni és ez a színekre is vonatkozik.
Kezdjük a feketével és a fehérrel... A fekete sokak szerint nem is szín, mivel a fény hiányából ered és abszolút fekete anyag nincs. A fekete a mi kultúránkban a gyász, gonoszság, rejtély, félelem, ismeretlen, szigor, gyűlölet és az elegancia színe. A fekete arannyal vagy ezüsttel párosítva abszolút elegáns; akár a luxust is sugallja. Vitathatatlanul rideg, kemény szín, tiszteletet és erőt mutat. A feketének súlya, tartása van és érdekes módon slankít, a fekete színű dolgok kisebbnek hatnak. A fekete társaságában minden szín még hangsúlyosabb, elegánsabb és mutatósabb lesz, minden színnek egy kis szigort kölcsönöz, még akár a rózsaszínnek is. A fekete pirossal/vörössel a félelemre és a szenvedélyre emlékeztet, míg fehérrel klasszikusan elegáns, mutatós, szinte pezseg. Izgalmas párosítás a fekete a meleg naranccsal, így a narancsot kissé szigorúbbá és hangsúlyosabbá téve.

A fehér a tisztaságot (ld. egészségügy), fényt, makulátlanságot, egyszerűséget, sikeres kezdetet, őszinteséget, jóságot, biztonságot, tökéletességet, tiszteletadást, szabadságot és a megbízhatóságot juttathatja az eszünkbe. Keleten a gyász színe. Szintén egy elegáns szín, de a feketével ellentétben barátságosabb. A fehér optikailag nagyít mindent. Érdemes szemügyre venni egyforma méretű tárgyakat fehér és fekete színben, rögtön látszik, a szín mennyire megtéveszti az érzékelést, mivel a fekete színű kisebbnek, míg a fehér nagyobbnak hat. A fehér eleganciáját arany vagy ezüst színnel lehet emelni. A fehér társaságában minden szín lágyabbnak, könnyedebbnek hat.

A szürke a kompromisszum színe, se nem fehér, se nem fekete. Szimbolizálja a semlegességet, egyszerűséget, szabadságot, elhatárolódást, egyedüllétet, titkolózást, az önként vállalt magányt, magasztosságot, józanságot, érinthető biztonságot, távolságtartást, kifinomultságot, bölcsességet, állandóságot, érettséget. Semleges szín, bármilyen szín párosítható hozzá, melyeknek lágy szigort, eleganciát kölcsönöz. Az alkotó emberek nagyon szeretik, mivel inspirálja őket. A keresztény hit szerint a test halálát és a lélek halhatatlanságát jelképezi, bizonyos kultúrákban (Pápua) a gyász színe.

Naranccsal párosítva nagyon exkluzív, rózsaszínnel nőiesen elegáns. A szürke izgalmas szín, hiszen rengeteg árnyalata van. A mélyszürke önmagában akár fokozhatja is a depressziót, míg a lágy halványszürke növeli a szabadság érzetet és serkenti a művészi alkotókedvet.
A középszürke megnyugtat, biztonságot ad. A kékes árnyalata hűvös és egyben különleges, elegáns. A szürke arannyal is mutat, de leginkább az ezüsttel érvényesül, az utóbbi párosítással exkluzív. A lilával a szürke erőt és hatalmat sugároz, kékkel határozottságot és korlátlan szabadságot. A napsárga is remek párosítás a szürkével a vidámság és melegség mellé eleganciát ad.

Következő hírlevelünkben újabb színekkel folytatjuk! ;)