Hírek
Újdonságok
 
Színek és az üzenetük/II.
A színekkel akarva vagy akaratlanul üzenünk, reakciókat, benyomást váltunk ki. Nem mindegy, hogy mikor és miben jelenünk meg, érdemes tudatosan élni a színek jelentésével és hatásával. Lehet, hogy egy színt nagyon kedvelünk és nem is tudjuk, miért vonzódunk hozzá, hasznos lehet tudatosítani az okát, még akár az önismeretünk építésére is.

Korábbi számunkban három semleges színnel foglalkoztunk; így a feketével, fehérrel és a szürkével. Most három nagyon karakteres színnel folytatjuk.

A piros szín abszolút domináns, árnyalatai a jelentést, asszociációt nagyban módosítják. A vért, az életet, a háborút, halált, tüzet, veszélyt, bűnt, harcot, erőt, energiát, dominanciát, erotikát, vágyakat, kacérságot és a szerelmet jelképezi. Fiziológiai hatása is van, ugyanis emeli a vérnyomást, növeli a lélegzésszámot és a belső folyamatokat is felgyorsítja. Hiperaktív, lelki problémákkal küszködő, szívbeteg és stresszben élő személyek esetében nem javasolt piros színt elhelyezni a környezetükbe és a piros színű ruhák viselete, ugyanis agressziót válthat ki, fokozhatja a rosszullétet. A bizonytalan, félszeg, feltűnésre vágyó emberek számára pedig éppen ajánlott szín, mivel még az önbizalmukat is növeli. Napjainkban a veszély jelzésére, figyelemfelkeltésre, a szerelem és erotika szimbólumaként továbbá a nőiesség hangsúlyozására használjuk. Nem véletlen, hogy a piros lámpás házak pont ezt a színt használták. A hangsúlyozott piros ajkak és a piros körmök jelentése egyértelmű: Figyelj rám, nézd mennyire nő vagyok! Egy nőn az, ami piros, különös hangsúlyt élvez, éppen ezért így érdemes hordani és élni vele. Az erő jelképeként nem véletlen, hogy számtalan ország zászlajában és címerében megtalálható és az sem, hogy a figyelemfelkeltő szövegeket többnyire pirossal hangsúlyozzuk. A piros világos árnyalatai a szerelmet, szenvedélyt, míg a sötétebb árnyalatok az erotikát, rosszindulatot, dühöt, erőt jelképezik.

A kék szín minden árnyalata pozitív jelentést hordoz. A végtelent, a szabadságot, becsületet, tisztaságot, biztonságot, stabilitást, hűséget, bölcsességet, bizalmat, reményt, igazságot, intelligenciát, nyíltságot és az áhitatot szimbolizálja. Fogyókúrázók különösen kedvelhetik, ugyanis csökkenti az étvágyat. Ez a szín nyugtat, segít kezelni a kisebbrendűségi érzést. Érdekes módon a kék szín kedvelőire jellemző lehet, hogy úgy képesek másokat manipulálni, hogy azok észre sem veszik. A kék hasznos szín kismamák számára is; jótékony hatása van fogzás, gyermekbetegségek és fülfertőzés esetén. Gyógyító hatással van a torokra, tüdőre és a pajzsmirigyre. A kék közép és sötét árnyalatai nagyon hatásosak pirossal és sárgával. Nem véletlen, hogy a szuperhősök esetében is együtt használják ezeket a színeket.
A világosabb árnyalatai a szabadságot, tisztaságot, igazságot, reményt, hűséget, gyógyítást és az életet jelképezik. A kék sötétebb tónusai a bölcsességet, megbízhatóságot, tudást, komolyságot, stabilitást szimbolizálják.

A zöld a természet, fejlődés, élet, termékenység, biztonság, remény és a harmónia színe. Ez az emberi szem számára a legpihentetőbb szín, melyet orvoslás során lelki problémákkal küszködők, stresszes életmódot folytatók esetében tudatosan használnak. Különösen jótékony hatása van klausztrofóbiásokra. Annak esetében, aki feltűnően elutasítja a zöld színt, az átlagosnál nagyobb százalékban megvan az esély arra, hogy boldogtalan.
A matt sötétzöld már a pénz, gazdaság világának a színe és sokan ennek a színnek láttán a becsvágyra, kapzsiságra gondolnak. A sárgás árnyalata pedig sokakat a betegségre emlékeztet.

Következő hírlevelünkben újabb színekkel folytatjuk! ;)