Hírek
Újdonságok
 
Színek és az üzenetük/III.
Nem mindegy, hogy csupán a színekkel nőiességet, vadságot vagy éppen szelídséget sugallunk. Vajon miért vonzódik valaki egy adott árnyalathoz? Mit jelenthet, ha valaki egy adott színért rajong, míg egy másikat elutasít? A korábbi két cikk folytatásaként kalandozzunk tovább a színek világában!

Habár a rózsaszínt különösen az utóbbi évek divatirányzatainak köszönhetően férfiak is hordják, alapvetően női szín. A rózsaszín nem más, mint fehérrel kevert vörös, így a vörös szín túlzott vibrálását tompítja a fehér. A romantikát, tiszta szerelmet, gyengédséget, barátságot, nőiességet, érzékenységet, feltétel nélküli szeretetet, egyetemes- és belső gyógyulást, ártatlanságot, biztonságot, ragaszkodást, együttérzést, reményteljességet, bensőséget, kedvességet, idealizmust, hálát, egyetemes harmóniát, vigasztalást, újrakezdést, lágyságot, intimitást is kifejezi.

A monda szerint Vénusz istennő egy fehér rózsa tövisébe lépett és a vére rózsaszínre festette a rózsát, így született meg ez a szín. Már az ókori Rómában is a tiszta szerelmet szimbolizálta, a kereszténységben pedig Mária virágát, a vadrózsát, melynek öt szirma Jézus öt sebére utalt. Mária vadrózsái a megújulást, az újat, a vigasztalódást, az ártatlanságot és az újrakezdést egyben megjelenítik. Az emberi bőr is rózsaszínű, innen is ered, hogy magát az emberi létet is szimbolizálja.

A rózsaszín intenzívebb árnyalata a pink, mely már sokkal vadabb és élénkebb hatású, nagyon óvatosan kell vele bánni, ugyanis túlzott arányban akár közönségessé válhat. A pink a halvány rózsaszínnel ellentétben merészséget, magabiztosságot sugall. A rózsaszínnek számtalan árnyalata lehet és érdekes módon ezek az árnyalatok együtt nem mutatnak, szinte tilos keverni.

A rózsaszín étvágygerjesztő hatású, ennek megfelelően érdemes alkalmazni a környezetünkbe. Ha valaki fogyni szeretne, akkor étkezés környékén lehetőleg távolítsa el a környezetéből. :) A rózsaszín nagyon nyugtatóan hat, oldja a feszültséget. Kimerültség, szellemi feszültség, depresszió, önbecsülés és önszeretet esetében, illetve ha valakiben túlzottan erős a kötelességtudat remek a hatása.

Ázsiában a házasságot, Indiában a nőiességet, Koreában a bizalmat jelenti.

A lila (bíbor) magában hordozza a kék stabilitását és a vörös energikusságát. Magabiztosságot, erőt, nemességet, luxust, becsvágyat, bölcsességet, emberszeretetet, idealizmust, méltóságot, függetlenséget, kreativitást, értelmet, el nem ért vágyat, titokzatosságot, mágiát, misztikumot, intelligenciát, tudást, vallási áhítatot, szentséget, alázatosságot, bűnbánatot, kifejlett alkotóképességet, kreativitást, könyörületességet, fondorlatosságot, egyensúlyt föld és ég között, fájdalmat, nosztalgiát szimbolizál.

A kereszténységben a böjtöt, a szomorúságot, bűnbánatot, várakozást, igazságot jelképezi. Nem véletlenül lett az arisztokrácia illetve kiemelten a királyok színe, a pazarlás érzését is magában hurcolja.

A világosabb lila inkább romantikus, nosztalgikus hangulatot teremt, a sötétlila komorságot, gyászos hangulatot, szigort áraszt. Azok, akik kedvelik a lilát szívélyesek, barátságosak, együttműködésre készek, empatikusak, gyakran elalvással kapcsolatos nehézségeik vannak és gyakran hurcolnak magukban meg nem élt vágyakat. Európában és Kínában a nemességnek és az arisztokráciának a színe, Indiában a reinkarnációnak, Thaiföldön és Brazíliában a gyásznak, Egyiptomban pedig a reménynek a színe.

Következő számunkban folytatjuk! :)