Hírek
Újdonságok
 
Színek és az üzenetük/V.
Újabb hasznos tippek és érdekességek a színekkel foglalkozó cikksorozatunkban; hiszen nem mindegy mit, mivel, milyen alkalomra és milyen színben milyen színnel viselünk. Ezúttal a ragyogó nap árnyalatával, mely a legfényesebb és legenergikusabb a meleg színek között, azaz a sárgával foglalkozunk. Egy szín, mely rengeteg jelentéssel bír, melynek számtalan árnyalata létezik.

A vidám sárga a nyarat, napsütést, boldogságot juttatja leginkább az eszünkbe. Az öröm, értelem, energia, a hatalom, örökkévalóság jut róla az emberek többségének az eszébe. A művészi ábrázolás során több kultúrában is sárgával jelképezték a kapcsolatot illetve közvetítést Isten és ember között. Ez a szín mosolyt csal az arcra, elősegíti és élénkíti a mentális aktivitást, erőt ad; éppen ezért depressziós embereknek nagyon jót tesz. Kedvezően hat az idegrendszerre, jó hatással van az ítélőképességre, segíti a tárgyilagosságot. Az élénksárga serkenti az emésztést, segít egyensúlyban tartani a testsúlyt, enyhíti a klimax és a menstruáció tüneteit. Egy abszolút figyelemfelkeltő, élénk szín, mely fokozza a gondolkodást, támogatja a tanulást és elmélyülést. Ez az életerőt adó szín aktiválja agyunk vizuális központját, annyira, hogy a sárgával bejelölt, megjelölt dolgokat jobban megjegyezzük. Mivel egy energikus, vidám szín, ezért tudat alatt a gyermekkorhoz is kötjük, ezért komoly megjelenéshez nem szerencsés alkalmazni. Ezzel a színnel azért is óvatosan kell bánni, mert kutatások igazolják sokan a pajkosságra, megbízhatatlanságra, instabilitásra is asszociálnak róla, tehát tárgyalásokon való megjelenésnél, állásinterjún, az anyósjelölttel való első találkozás alkalmával jobb mellőzni.

A sárgát abszolút önmagában és túl nagy felületen nem érdemes alkalmazni. Nem véletlen, hogy sárga szobában a kisbabák többet sírnak. A sárga úgymond töményen nemhogy pozitív hatást vált ki, hanem ellentétesen fáradtságot és letargiát okozhat, sőt még hányingert is előidézhet! Feketével egy energikus párosítás, akárcsak tűzpirossal. Fehérrel nem szerencsés viselni, mert szinte elveszik benne, inkább sötét háttérben érvényesül. Arra is ügyelni kell, hogy a sárga bizonyos árnyalatai gyakran ellenszenvesek, ugyanis elvesztik a boldogságot sugalló jegyüket és borús érzetet keltenek. A tompa sárga sokaknak a betegséget, féltékenységet idézi fel és érdekes módon ezeket a művészi ábrázolásban is inkább negatív érzések kifejezésére használják a mai napig, így az előbb felsoroltak mellett a figyelmeztetés és a hanyatlás megjelenítésére. A zöldessárga is leginkább negatív töltetű szín, a halálra, irigységre, hitszegésre asszociálunk róla. A narancssárga felé hajló napsárga, aranysárga a melegség, isteni szeretet és a bölcsesség színe. A sötét-, és aranysárga továbbá a barnássárga kissé antikabb hatást is kivált. A címertanban a sárga a díszességet és a hűséget jelzi. Érdekes módon később a gyávaságot is szimbolizálták ezzel a színnel.

Azok, akik rajonganak a citromsárgáért, általában jó beszédkészséggel rendelkeznek és inkább vezető egyéniségek, derűsek, nyíltak, öntudatosak, fantáziadúsak és jó eséllyel vannak rejtett félelmeik. A buddhizmusban a lemondás, vágytalanság, alázatosság és a szerzetesek színe. Egyiptomban, Mexikóban és Etiópiában a gyászt, Japánban a bátorságot, míg Indiában a kereskedelmet, Olaszországban a nyarat, Németországban az irigységet, Ukrajnában a jótékonyságot, Japánban a bátorságot, Dél-Afrikában a vagyont, Szaúd-Arábiában az erőt és a megbízhatóságot jelképezi. Kínában a föld és egyben a középpont színe. Korábban szintén Kínában csak a császári család tagjai viselhettek sárgát, így a mai napig a előkelőséget is kifejezi. A keresztény hagyományban a szentség, felfedett igazság, feltámadás színe, míg a sötétsárga az eretnekségnek és az árulásnak a jelképezője. Néhány országban a reménységet is jelenti, ennek is köszönhető, hogy a háborút túlélt és jól teljesítő katonák sárga kitüntetést kapnak.