Hírek
Újdonságok
 
Amit a táskák anyagáról érdemes tudni
Sok nő számára okoz csalódást, hogy a táska, mely az üzletben hirtelen megtetszett a használat során már egyre kevésbé lesz szimpatikus, mert az anyaga nem jó minőségű, nem praktikus használat során. Ezeket a negatív tapasztalatokat az alábbi hasznos tanácsokkal jócskán mérsékelni lehet.

Kezdenénk az egyik trendi anyaggal, a lakkozott bőrrel és lakkozott műbőrrel. Az igazán jó minőségű lakkozott táskák nem teljesen merevek, van egy kis rugalmasságuk. Ez azért fontos, mert a gyenge minőségű lakkozott műbőr vagy lakkozott bőr rettenetesen merev, így nagyon könnyen törik, ami megcsúfítja a táskát. Ha a táskát az üzletben akár a fülénél vagy a pántjánál egy picit meghajlítjuk és nem törik, akkor azonnal tudható, hogy jobb minőségű anyagból készült. A lakkozott táskák anyagát már azzal is tesztelni lehet, ha kézbe vesszük, ugyanis nem lenne szabad, hogy meglátszódjon rajta az ujjlenyomat.

Sajnos vannak a piacon olyan táskák, melyek már akár kézbe vétel esetén fognak, akár ha egy kicsit is nyirkosabb kézzel fogjuk meg az anyagot. Erre is érdemes figyelni. Ha a táska nagyon gyenge vászonból készül, akkor biztos, hogy nem lesz tartós. Ha a vászontáska anyagát picit megfeszítjük és nyúlik az anyag, akkor nem túl jó a minősége.

Jó minőségű táskák esetében is figyelni kell arra, hogy például egy fehér vagy nagyon világos színű táskát a farmer vagy egyéb különösen sötétebb színű festett ruhaanyag befoghatja. A nagyon élénk színű táskát óvatosan kell hordani a fehér vagy nagyon világos színű ruhákhoz.
A nagyon mutatós kombinált színű műbőr vagy vászon táskák hátránya lehet, hogy az egyik szín megfogja a másikat, persze ez a konstrukciós hiba minőségi táskák esetében nem fordulhat elő.

A táskák mindennapi hordása/viselése során oda kell figyelni arra, hogy gyakran magának a nadrágnak a bújtatója vagy az öv kidörzsölheti a táskát.

Esős időben nem célszerű vászontáskát hordani, sőt, ha karton merevítés is van a táskában, akkor egyenesen tilos, mivel teljesen szétázik az anyag és elveszti a formáját. A lakkozott táskákat pedig fagyos időben jobb inkább kímélni, mivel a hideg hatására megtörik az anyaga.

Sokszor látni, hogy a nem éppen nagy súly cipelésére alkalmas vászon vagy akár szalma táskát akár több kg súllyal is szeretnék terhelni. Ezek a táskák nem cipelésre lettek tervezve. Egy egyszerű kézi táska átlagosan maximum 1.5-2 kg súlyt bír el huzamosabb ideig. Ha valaki tudja, hogy kénytelen ennél több súlyt hordani magával, akkor jobb, ha valóban vastagabb anyagból készült, strapabíró műbőr vagy bőr táskát választ. Vásárláskor érdemes rákérdezni, hogy az adott táska mi az, amit elbír és mit nem.

A táska tisztíthatósága is sarkalatos pontot jelent. A táskák többsége nem mosható mosógépben még a hiedelmekkel ellentétben a vászon táskák sem. A vászon táskák többségében karton merevítés van, ezért a teljes táskát nem érheti víz, legfeljebb a bekoszolódott felületet lehet enyhe tisztítószerrel, akár egyszerű mosószappannal szivacs segítségével megtakarítani. Nem ajánlott tisztítókefét használni, mivel az már túl erősen megdörzsöli, foszlottá teheti az anyagot. A műbőr, lakkozott bőr és műbőr, bőr és szalma táskákat sem szabad mosógépben tisztítani.